Marlenka bez lepku a laktózy
Ingrediencie
Korpus
100 g bezlaktózového masla
100 g bezlaktózového masla
3 polievkové lyžice medu
300 g trstinového cukru
2 čajové lyžičky vínneho octu
1 polievková lyžica jedlej sódy
2
vajcia
700
g bezlepkovej múky CAKE MIX od Potravinárska výroba Liana
60 ml ryžového mlieka
Krém
250 g bezlaktózového masla izbovej teploty
Bezlaktózový karamel (postup viď nižšie)
2 smotanovo-vanilkové pudingy od Dr. Oetker
6 dcl rastlinného alebo bezlaktózového mlieka (ja som použila 300 ml sójového a 300 ml ryžového)
3 polievkové lyžice trstinového cukru
Bezlaktózový karamel
100 g trstinového cukru
200 g bezlaktózovej šľahačky
125 g bezlaktózového masla
štipka soli
Postup - cukor
upálime na karamel. Keď je už cukor úplne rozpustený, pridáme šľahačku a po chvíli aj maslo. Varíme, kým sa všetko pekne spojí a zredukuje na krémový karamel. Odstavíme z ohňa a za občasného miešania necháme vychladiť, poprípade ponoríme do studenej vody a za občasného miešania ochladíme na izbovú teplotu. Pri bezlaktózovom karamele nečakám na úplne vychladnutý karamel, lebo potom sa s ním ťažšie pracuje.
Postup
Postup
Cesto - Vo
väčšom hrnci si rozpustíme maslo, med a cukor. Zmiešame sódu bikarbónu s
octom a pridáme do hrnca. Zmes trochu začne kypieť. Primiešame vajíčka a
stále miešame, až kým sa neurobí hnedá pena. Potom
odstavíme z ohňa a pridáme do múky. Vymiesime cesto, do ktorého som zapracovala ešte 60 ml rastlinného mlieka.
Cesto si rozdelíme na 6 rovnakých častí. Každý plát vaľkám priamo na papieri na pečenie do požadovanej veľkosti. Táto Marlenka mala priemer cca 23 cm, ale kľudne môžte vyvalkať na väčší priemer. Odrezky si ponecháme a dáme nakoniec upiecť tiež, ktoré použijeme na dozdobenie torty. Takto pripravený plát prenesieme na plech a popicháme vidličkou. Pečieme v predhriatej rúre na 170 C cca 6 min. Postup opakujeme aj pre zvyšné pláty.
Krém
Najprv
z mlieka, cukru a pudingov uvaríme puding a
dáme ho vychladnúť (stačí na izbovú teplotu). Je dôležité, aby všetky ingrediencie na krém mali rovnakú teplotu, lebo bezlaktózové sa veľmi rýchlo zrazí. Treba pracovať opatrne. Maslo vyšľaháme do peny a postupne primiešame karamel. Skôr ako začnete pridávať puding do masla a karamelu, tak som si ho v hrnci premixujte mixérom, aby nevznikali zbytočne hrčky. Takto premixovaný puding môžeme postupne primiešavať do masla a karamelu. Krém je hotový, dáme ho do cukrárskeho vrecka a môžeme začať s plnením plátov.
Na tortový podnos dáme trochu krému, aby torta neskĺzla. Položíme prvý plát. Potrieme vrstvou krému tak, aby trochu krému pretŕčalo aj cez boky torty. Postup opakujeme až po posledný plát, na ktorý tiež dáme zvyšný krém a poriadne rozotrieme a uhladíme aj boky torty. Marlenku môžte dozdobiť podľa vlastného vkusu. Ja som spravila čokoládový nápis a poprášila rozdrvenými zvyškami cesta. Prizdobila orechami a čučoriedkami. Fantázii sa medze nekladú :)
Marlenku som robila 2 dni vopred, aby stihli pláty dostatočne zmäknúť. Pred podávaním treba Marlenku vybrať z chladničky minimálne hodinu až dve vopred, aby sa ohriala na izbovú teplotu. Lepšie sa bude krájať a viac chutiť :)
Nech vám chutí! Lahodne. Spoločne. Bez lepku.
0 comments