Ak máte veľa jabĺčok, tak vyskúšajte tento jablčný koláčik. Nám najviac chutí poriadne zachladený s kopčekom šľahačky.

Ingredience
Cesto
50 g kukuričnej múky
150 g ryžovej hnedej múky
40 g tapiokovej múky
120 g masla izbovej teploty
60 g práškového cukru
1 čajová lyžička sušenej citrónovej kôry
štipka soli
1/2 čajovej lyžičky xantánovej gumy
1 vajce
Plnka
750 g jabĺk
600 ml jablkovej šťavy (môžete použiť čerstvo odšťavené jablká alebo 100% jablkový džús)
2 pudingy Zlatý sen (tie sú bez stopov lepku)
3 polievkové lyžice trstinového cukru
1 čajová lyžička cejlonskej škorice
Servírovanie
33% šľahačková smotana alebo rastlinná šľahačka (ryžová, sójová alebo kokosová)

Postup
Najskôr si pripravíme cesto. Všetky suroviny dáme do väčšej misky a vypracujeme hladké cesto. Hotové cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky kým si pripravíme plnku.
Ja som na plnku použila čerstvo odšťavené jablká, takže to bolo trošku pracnejšie, ale môžte použiť aj 100% jablkový džús. Najprv odšťavíme jablká, aby sme mali 600 ml šťavy. Šťavu zmiešame s pudingami, cukrom, škoricou a uvaríme hustý puding. 750 g očistených jabĺk nakrájame na malé kocky a zmiešame s hotovým pudingom.
Z cesta si trošku odkrojíme, aby sme mohli nastrúhať neskôr na vrch koláčika. Zvyšné cesto rozvaľkáme a prenesieme na dno a okraje tortovnice. Ja som použila tortovnicu s priemerom 25 cm. Na cesto rozotrieme plnku, postrúhame zvyšným cestom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 C približne 45 min.
Koláč treba nechať úplne vychladnúť a stuhnúť, najlepšie podávať až na druhý deň. Servírovať môžete s kopčekom šľahačky, ale chutí aj bez nej :)
Nech vám chutí! Lahodne. Spoločne. Bez lepku.
0 comments