Tortička Marlenka
Môj brat zbožňuje domácu Marlenku - lepkovú. A odteraz už aj moja sestra zbožňuje domácu Marlenku - bezlepkovú :) Veľmi sa teším, že sa podarila ešte aj v bezlaktózovej verzii. A tak si odteraz môžeme všetci - lahodne, spoločne, bez lepku a laktózy pochutiť na tejto výbornej tortičke.

Ingrediencie
Korpus
100 g bezlaktózového masla alebo Alsan-u
100 g bezlaktózového masla alebo Alsan-u
3 polievkové lyžice medu
300 g trstinového cukru (nabudúce by som určite ubrala z cukru alebo vyskúšam dať 300 g medu namiesto cukru)
1 kávová lyžička octu
1 polievková lyžica jedlej sódy
2
vajcia
700 g bezlepkovej múky (ja som mala predpripravený mix bezlepkových jednodruhových múk namiešaný následovne - 500 g tapioková, 100 g pohánková, 200 g ryžová a 200 g kukuričná múka, z ktorého som si navážila 700 g na cesto)
Krém
250 g bezlaktózového masla
1 salko karamel (ja som si spravila bezmliečnu verziu z kokosového mlieka)
2 smotanovo-vanilkové pudingy
6 dcl sójového mlieka
4 polievkové lyžice cukru
Bezmliečne salko karamel
100 g trstinového cukru
400 ml kokosového mlieka v konzerve
Postup - cukor upálime na karamel. Keď je už cukor úplne rozpustený, pridáme kokosové mlieko a varíme najprv na miernom plameni kým sa všetko pekne nerozpustí. Následovne varíme už len na slabom plameni a necháme pobublávať až kým nevznikne hustý krém. Testujem to vareškou - ak už krém po prejdení varechou stredom hrnca zanecháva cestičku, tak stiahnem z plameňa a nechám úplne vychladnúť.
Postup
Cesto - Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo, med a cukor. Zmiešame sódu bikarbónu s octom a pridáme do hrnca. Zmes trochu začne kypieť. Primiešame vajíčka a stále miešame, až kým sa neurobí hnedá pena. Potom
odstavíme z ohňa a pridáme do múky. Vymiesime cesto. Ak by sa nedalo pekne vymiesiť, môžete pridať trochu mlieka alebo vody.
Cesto si rozdelíme na 6 rovnakých častí. Každý plát vaľkám priamo na papieri na pečenie do požadovanej veľkosti (vykrajovala som ráfikom s priemerom 20 cm). Odrezky si ponechám a dám nakoniec upiecť tiež, ktoré použijeme na dozdobenie torty. Takto pripravený plát prenesiem na plech a popichám vidličkou. Pečiem v predhriatej rúre na 170 C cca 10 min. Postup opakujeme aj pre zvyšné pláty.
Krém
Najprv z mlieka, cukru a pudingov uvaríme puding a
dáme ho vychladnúť. Maslo izbovej teploty vyšľaháme spolu so salkom karamel (v tomto prípade s urobeným bezmliečnym salkom). Pripravené salko pridávame v malých množstvách a poriadne zašľaháme. Vychladnutý puding si vyšľaháme, aby sa nám nespravili hrudky a postupne pridávame do krému.
Plnkou naplníme cukrárske vrecko a postupne natierame na pláty. Vrchný plát potrieme len jemnou vrstvou krému a postrúhame so zvyšným upečeným cestom. Dáme stuhnúť. Je dobré robiť aspoň deň vopred.
Nech vám chutí! Lahodne. Spoločne. Bez lepku.
0 comments