Oblíž prst trochu inak

by - júna 10, 2019

Oblíž prst mám veľmi rada a je to asi najčastejšie pečený koláčik na našich rodinných oslavách. Klasický oblíž prst sa robí z pudingu (mlieko, žĺtka a múka), cukru a masla, no ja som ho trošku obmenila a použila mascarpone a bielu belgickú čokoládu. Bezlepkovú, resp. bezmúčnu verziu som robila úplne prvý krát a mal veľký úspech. Chystám sa ho ešte vyskúšať v menším obmenách, tak sa potom s vami opäť podelím o postrehy a receptík.

Ingrediencie
Cesto
5 žĺtkov
100 g práškového trstinového cukru
5 PL studenej vody
250 g mletých vlašských orechov
1 PL kakaa (cca 20 g)
1 ČL prášku do pečiva
5 bielkov
100 g trstinového cukru


Plnka 1
500 ml mlieka
5 PL škrobu (ja som dala zemiakový)
5 žĺtkov
200 g bielej belgickej čokolády
250 g mascarpone

Plnka 2
5 bielkov
200 g trstinového cukru
Šťava z 1 citróna

Ďalej budete potrebovať
Hlbší plech o rozmeroch 25 cm x 38 cm
Papier na pečenie
Mixér
Kovovú nádobu na šľahanie nad parou
Šťavu z granátového jablka
Čokoládu na postrúhanie


Postup
  1. Zapneme rúru na 180 stupňov s funkciou ventilátora.
  2. Pripravíme si plech s papierom na pečenie.
  3. Cesto pripravíme následovne. V miske vymiešame žĺtka s cukrom do peny a postupne pridáme vodu.
  4. V druhej miske vyšľaháme bielka s cukrom, ku ktorým pridáme vyšľahané žĺtka a zľahka stierkou bielka obaľujeme v žĺtkach.
  5. V tretej miske si pripravíme orechy zmiešané s preosiatym kakaom a práškom do pečiva a po častiach pridávame do cesta.
  6. Hotové cesto vylejeme na plech a dáme piecť na cca 15 min.
  7. Teraz si pripravíme Plnku 1, ktorá pozostáva z pudingu a mascarpone. Najskôr si uvaríme puding z mlieka, škrobu a žĺtkov. Treba rýchlo miešať, aby sa vám nespravili hrudky. Puding necháme úplne vychladnúť, ale treba ho prikryť potravinovou fóliou. Pre urýchlenie chladiaceho procesu môžete hrniec, v ktorom ste puding varili ponoriť do studenej vody a premiešavať.
  8. Kým sa vám puding chladí, tak si roztopíme bielu čokoládu, buď v mikrovlnke alebo nad vodným kúpeľom a necháme chvíľku vychladiť.
  9. Plnku 1 skompletizujeme následovne. Mascarpone si jemne mixérom vymiešame, aby sa trochu oteplilo a postupne po lyžiciach do neho primiešavame puding a nakoniec bielu čokoládu.
  10. Korpus môžete, ale nemusíte potrieť trochou šťavy z granátového jablka.
  11. Plnku 1 dáme na vychladnutý korpus a zachladíme.
  12. Plnka 2 pozostáva z bielkovej peny. Nad vodným kúpeľom šľaháme bielka s cukrom do veľmi hustej peny. Tento proces trvá dlhšie, bielka musia byť veľmi tuhé a až pri konci prilejeme šťavu z citróna a už len jemne zamixujeme.
  13. Bielka som nanášala ozdobnou špičkou, ale kľudne môžete len rozotrieť na vychladnutý puding a dať znova chladiť.
  14. Nakoniec ozdobíme postrúhanou čokoládou a v mojom prípade aj granátovým jabĺčkom.
Nech vám chutí! Lahodne. Spoločne. Bez lepku. 



You May Also Like

0 comments