Jablkové pité s čoko-lieskoorieškovou polevou

by - júna 11, 2019

Tak konečne sadám za počítač a začínam spisovať receptíky, ktoré som skúšala a mali úspech. Jeden z nich bolo aj toto úžasné Jablkové pité, ktoré som trochu vylepšila s jemne kyslastou čoko-lieskoorieškovou polevou. Samozrejme, je len na vás, či ňou pité potriete alebo nie, no nám všetkým veľmi chutil tak ako ho vidíte. Skúšala som cesto robiť aj z pohánkovej a ovsenej bezlepkovej múky, ale pohánka mi tam nepasovala, tak som dala tomu druhú šancu a vyskúšala z jemnejšej múky a to kombináciou Cake mix od Liany a mletých mandlí. Tak, aby som moc okolo toho nevypisovala, poďme na ingrediencie.


Ingrediencie
Cesto
300 g bezlepkovej múky Cake mix od Liana s. r. o.
150 g mletých mandlí (kupujem v Lidli)
120 g práškového trstinového cukru (ja si meliem klasický trstinový)
250 g masla izbovej teploty (používam 82%-né)
1/2 ČL xantánovej gumy (malo by sa dať cesto spraviť aj bez toho, ale ja som preistotu dala, lebo nahrádza funkciu lepku pri bezlepkových múkach)
štipka soli
2 ČL sušenej pomarančovej kôry (kupujem v DM v Bio kvalite)
2 žĺtky

Jablková plnka
1300 g nahrubo nastrúhaných jabĺk
110 g trstinového cukru
3 ČL cejlonskej škorice (kupujem v Bioshope. Keď vyskúšate takúto škoricu, inú už nebudete chcieť)
30 g mletých mandlí

Poleva
100 g lieskových orechov
120 g horkej 70%-nej čokolády
250 ml kyslej smotany
1 PL lieskoorieškového krému (kupujem v DM, ten ktorý má najväčší podiel lieskovcov)

Ďalej budete potrebovať
Mixér
Hlbší plech o rozmeroch 25 cm x 38 cm
Valček
Potravinovú fóliu na zabalenie a následne rozvaľkanie cesta
Zemiakový škrob na pomúčenie dosky


Postup
  1. Múku, mandle, cukor, xantánovú gumu, soľ, pomarančovú kôru a maslo dáme do väčšej misy a miešame mixérom pokiaľ sa nám nevytvorí taká akoby posýpka.
  2. Pridáme žĺtka a mixujeme už len do momentu, kedy sa cesto začne spájať.
  3. Rozdelíme na dve polovice a zabalíme do potravinovej fólie (každé zvlášť, rýchlejšie sa cesto spojí). Dáme do chladničky na cca 1 hodinu.
  4. Zapneme si rúru na 175 stupňov s funkciou ventilátora.
  5. Očistíme a nahrubo nastrúhame jablká.
  6. Vyberieme cesto a na pomúčenej doske posypanej zemiakovým škrobom trochu cesto rukami rozpracujeme, aby bolo pružné a netrúsilo sa nám. Treba ho trochu otepliť rukami, ale nie moc!
  7. Prvé cesto vyvaľkáme cez potravinovú fóliu a prenesieme pomocou valčeka na plech. Plech nie je potrebné už vymasťovať.
  8. Cesto posypeme mletými mandľami, poukladáme nastrúhané jablká (jemne vyžmýkané od šťavy), posypeme trstinovým cukrom a škoricou. Môžete trochu rukami zapracovať aj hlbšie medzi jabĺčka.
  9. Vyvaľkáme druhé cesto cez potravinovú fóliu a prenesieme na jablká.
  10. Popicháme vidličkou a dáme piecť do rozohriatej rúry na 175 stupňov približne 40 min.
  11. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
  12. Lieskovce dáme na plech a pražíme na 175 stupňov cca 10 min.
  13. Vyberieme, vysypeme na kuchynskú papierovú utierku a s pomocou druhej papierovej utierky zošúchame šupky.
  14. Takto očistené lieskovce dáme do mixéra a rozdrvíme.
  15. Kým koláč chladne pripravíme si polevu. Nad vodný kúpeľ dáme roztopiť čokoládu. Keď je čokoláda už roztopená primiešame metličkou kyslú smotanu a lieskoorieškový krém a vypracujeme hladkú polevu.
  16. Ak je už pité vychladnuté, natrieme ho polevou a posypme lieskovcami.

Nech vám chutí. Lahodne. Spoločne. Bez lepku.








You May Also Like

0 comments