Pavlova s čoko mascarpone krémom

by - apríla 23, 2019



Musím povedať, že kým som upiekla Pavlovu, s ktorou som bola spokojná, tak som prečítala viacero receptov, spôsobov a rád. Z každého som sa priučila niečo nové a tak sa vám pokúsim spísať, čo sa mne osvedčilo najviac.

Tipy a triky:
  1. Bielka šľahať v sklenej alebo kovovej nádobe.
  2. Elektrickú rúru nechať rozohriať na vysokej teplote a pri vkladaní plechov do rúry ihneď znížiť teplotu. U mňa sa osvedčilo dobre rozohriať rúru na 200 stupňov (vyhrievala sa aj 40 min., ale všetko závisí od vašej rúry) a potom som pri otvorení rúry a vkladaní plechov do nej ihneď znížila na 110 stupňov.
  3. Počas celej doby sušenia neotvárať dvierka, lebo snehové pláty majú tendenciu praskať. Sú veľmi háklivé na teplotné šoky.
  4. Nechať plechy v zatvorenej rúre úplne vychladnúť, najlepšie cez noc.
  5. Plniť Pavlovu v deň servírovania, aby vám pekne chrumkala. Ale mne chutí aj na druhý deň :)
  6. Používať skôr šľahačkové krémy, čiže nech sú šľahačky vo väčšom pomere ako mascarpone, aby ste mali jemný a nadýchaný krém.
  7. Je rozdiel, ak pečiete iba jeden plát alebo pečiete naraz 3 pláty. Vtedy je teplota rúry trošku inak rozložená. Takže vyššie vám popisujem tipy a triky na pečenie 3 plátov naraz.
  8. A asi najdôležitejšie je poznať si svoju elektrickú rúru, lebo každá pečie úplne inak. Ak sa vám bude zdať, že vám sneh rýchlo hnedne, tak použite nabudúce ešte nižšiu teplotu sušenia. Odporúčam nemeniť teplotu sušenia počas pečenia. Nechať usušiť už na teplote, ktorú máte nastavenú, sušiť kratšie a nabudúce vyskúšať inú teplotu sušenia.

To by bolo vskratke, čo sa týka rád pri pečení Pavlovej. Môžme prejsť na suroviny, ktoré budete potrebovať a postup, ktorý sa mne najviac osvedčil, ale samozrejme, stále je čo zlepšovať.

Na snehové pláty budete potrebovať:
6 bielkov
300 g kryštáľového cukru
1 ČL vínneho octu
1 PL kukuričného škrobu

Na plnku som použila:
1 mascarpone
2 šľahačky 33%
3 PL práškového cukru
150 g čokolády s obsahom kakaa 52%

Pyré z lesného ovocia:
100 g mrazeného lesného ovocia
4 PL vody
1 PL medu

Ďalej budete potrebovať:
Ovocie medzi korpusy a na zdobenie
3 papiere na pečenie
Formu s priemerom 20 cm na predkreslenie kruhov

Postup:
  1. Zapnúť rúru na 200 stupňov s funkciou ventilátora a nechať ju poriadne rozohriať. Ja som ju mala zapnutú skoro 40 min. predtým ako som do nej vložila plechy.
  2. Pripraviť si 3 plechy s papierom na pečenie. Na každý papier na pečenie obkresliť kruh s priemerom 20 cm. Ja som na to použila tortovú formu s týmto priemerom. Následne obrátiť papier, aby ste nedávali sneh na tú pokreslenú stranu. Stačí, ak budete jemne vidieť priemer. Môžete ešte papier na pečenie poprášiť kukuričným škrobom, aby sa vám plát ľahšie odstraňoval z papiera a neprilepil sa.
  3. Odvážiť si cukor a mať nachystaný aj škrob a vínny ocot.
  4. Oddeliť bielka od žĺtkov. Dať pozor, aby ste v bielkach nemali zvyšky žĺtkov.
  5. Oddelené bielka dať do sklenej väčšej nádoby a elektrickým mixérom začať mixovať. Začínam na najnižšom stupni a postupne zvyšujem. 
  6. Šľahať do hustej peny a potom postupne pridávať cukor.
  7. Mixovať pokiaľ nebudete mať lesklý hustý sneh a medzi prstami už nebudete cítiť kryštáliky cukru.
  8. Nakoniec pridať vínny ocot a kukuričný šrob a už len jemne zamixovať.
  9. Takto pripravený sneh stierkou natrieme na plechy.
  10. Pri vkladaní plechov do rúry stiahneme teplotu na 110 stupňov.
  11. Ja som sušila skoro 1 hodinu a 30 min., ale toto je iné u každej rúry. Keď som videla, že už sú bielka na pohľad usušené a sem-tam niekde začali praskať, tak som rúru vypla. Neotvárala a nechala tam plechy úplne vychladnúť. Najlepšie cez noc. 
  12. Správne snehové korpusy by mali byť napovrchu usušené a vo vnútri jemne lepkavé. Toto som špajdľou zatiaľ neskúšala, lebo som ich nechcela zbytočne popraskať :) Možno to raz skúsim :)

Krém si pripravíte veľmi jednoducho:
  1. Najskôr si nad vodným kúpeľom roztopíte čokoládu a necháte mierne vychladnúť.
  2. Potom si do sklenej alebo kovovej misy dáte mascarpone a jemne rozmixujete spolu s práškovým cukrom.
  3. Prilejete mierne vychladnutú čokoládu a vymixujete.
  4. Nakoniec pridáte šľahačky a na najvyššom stupni mixujete do zhustnutia.

Pyré z lesného ovocia:
  1. Odvážené ovocie dáte do menšieho kastrólika, pridáte vodu a med.
  2. Necháte rozvariť, odstavíte z ohňa a necháte vychladnúť.


Teraz máme už všetko nachystané. Môžme poskladať Pavlovu.
  1. Na podnos, či už papierový alebo akýkoľvek iný dajte trochu krému, aby sa vám torta nezosunula. 
  2. Položte prvý plát. Potrite krémom.
  3. Rozotrite pyré z lesného ovocia.
  4. Poukladajte čerstvé ovocie.
  5. To isté zopakujte aj pre ďalšie dva korpusy.
  6. Vrch Pavlovej dozdobte podľa vašej chuti.
  7. Môžete servírovať.

Nech vám chutí! Lahodne. Spoločne. Bez lepku.



You May Also Like

0 comments