Ingrediencie
Cesto
5 vajec
5 PL medu
5 PL Cake Mix od Potravinárska výroba Liana
2 PL kakaa
2 PL oleja
1 ČL prášku do pečiva
štipka soli
Krém
250 g masla izbovej teploty
150 g medu
500 g tvarohu (použila som z Lidla PILOS termizovaný v kýbliku) izbovej teploty
Čokoládová ganache
200 g horkej čokolády (použila som s obsahom kakaa 52%)
80 g masla
4 PL šľahačkovej smotany (použila som s obsahom tuku 30%)
Postup
Cesto
- Dáme si zohriať rúru na180 C s ventilátorom.
- Nachystáme si hlboký plech s papierom na pečenie. Na boky plechu papier na pečenie nemusíte dávať, aby sa vám cesto pekne prilepilo na okraje, potom ho jednoducho oddelíte nožom.
- Oddelíme si bielka od žĺtkov.
- Žĺtka si vyšľaháme spolu s medom do peny.
- Postupne pridáme olej.
- Za stáleho miešania na nízkych obrátkach zapracujeme múku s práškom do pečenia a nakoniec aj kakao.
- V druhej miske si vymixujeme so štipkou soli bielka. Poriadne vyšľahané bielka (ak prevrátite nádobu hore nohami, bielka držia a nespadnú).
- Zľahka ich zamiešame do cesta. Ja som to robila stierkou tak, že postupne, na niekoľko krát som bielka jemne obalovala v ceste po okrajoch misky.
- Ak už sú bielka zapracované, cesto vylejeme na plech, rozotrieme až po okraje plechu.
- Pečieme na 180 C cca 10 min. na strednej mriežke.
- Upečené cesto vyberieme na mriežku. Necháme ho asi 5 - 10 min. vychladnúť. Takto vychladnuté cesto vyklopíme na inú mriežku, stiahneme papier na pečenie a korpus vrátime naspäť do plechu.
- Maslo (izbovej teploty) a med vymiešame do peny.
- Primixujeme tvaroh. Tu sa vám môže ľahko stať, že sa krém zrazí, najmä ak majú maslo a tvaroh rôznu teplotu. Nezúfajte, Tip ako na zrazený krém (viď nižšie).
- Hotový krém môžete naliať na korpus.
- Dáme do chladničky minimálne na 1 hodinu alebo pokiaľ nebude krém úplne stuhnutý, aby ste mohli na neho vyliať čokoládovú ganache.
- Ak sa vám podarí krém zraziť, nezúfajte. Preneste ho najlepšie do kovovej misky, ktorú dáte nad vodný kúpeľ.
- Pomaly šľahajte nad takto pripraveným kúpeľom.
- Postupne budete vidieť ako sa vám krém začína vyhládzať. Je to to tým, že zahriatím získajú všetky suroviny rovnakú teplotu.
- Ak je už krém opäť pekný a podľa vašich predstáv, dajte ho preč z vodného kúpeľa a ešte trošku pomixujte na slabých otáčkach.
Čokoládová ganache
- Najskôr si vytiahneme plech von z chladničky, aby nebol krém úplne studený, lebo čokoláda nám začne po vyliatí rýchlo tuhnúť a nebude sa dať dobre rozotierať.
- Ganache si pripravíme veľmi jednoducho a to rozpustením všetkých potrebných surovín nad vodným kúpeľom.
- Ak je ganache pripravená, tak ju odstavíme z vodného kúpeľa.
- Ešte predtým ako ju vylejeme na krém, tak ju premiešavaním ochladzujeme. Ak by ste ju horúcu vyliali na plech, tak vám rozpustí krém.
- Ak už bude na dotyk vlažná, môžete ju vyliať na krém. Ja som ju celú naraz vyliala na stred plechu a veľkým nožom alebo cukrárskou špachtľou ju pekne porozotierame po celom kréme.
- Postupne budete vidieť ako vám ganache začína tuhnúť. V tomto okamihu možte prestať rozotierať alebo ak chcete vytvoriť nejakú textúru, tak kľudne s okrajom špachtly jemne vtláčajte do čokolady z jedného kraja na druhý a píšte pod seba čiary a tým vytvoríte takú pásikovú textúru.
- Koláčik dajte ešte na chvíľku vychladnúť do chladničky a môžete podávať.
TIP na servírovanie
- Ja som krájala nožom, ktorý som si zakaždým namočila do horúcej vody a ešte pred zarezaním som ho utrela do kuchynskej papierovej utierky.
- Rozkrájala som celý koláčik naraz (keď už som mala nachystanú tú vriacu vodu), a potom už len uchytávate z chladničky a nemúsite sa trapiť s krajáním.
- Koláčik je ešte lepší na druhý deň, kedy tvaroh stihne vsiaknuť do korpusu a tak ho zvláčniť.
Nech vám chutí. Lahodne. Spoločne. Bez lepku.
0 comments