Lahodný tvarohový koláčik

by - marca 11, 2019



Ingrediencie
Cesto
5 vajec
5 PL medu
5 PL Cake Mix od Potravinárska výroba Liana
2 PL kakaa
2 PL oleja
1 ČL prášku do pečiva
štipka soli

Krém
250 g masla izbovej teploty
150 g medu
500 g tvarohu (použila som z Lidla PILOS termizovaný v kýbliku) izbovej teploty

Čokoládová ganache
200 g horkej čokolády (použila som s obsahom kakaa 52%)
80 g masla
4 PL šľahačkovej smotany (použila som s obsahom tuku 30%)


Postup
Cesto
  1. Dáme si zohriať rúru na180 C s ventilátorom.
  2. Nachystáme si hlboký plech s papierom na pečenie. Na boky plechu papier na pečenie nemusíte dávať, aby sa vám cesto pekne prilepilo na okraje, potom ho jednoducho oddelíte nožom.
  3. Oddelíme si bielka od žĺtkov. 
  4. Žĺtka si vyšľaháme spolu s medom do peny. 
  5. Postupne pridáme olej. 
  6. Za stáleho miešania na nízkych obrátkach zapracujeme múku s práškom do pečenia a nakoniec aj kakao. 
  7. V druhej miske si vymixujeme so štipkou soli bielka. Poriadne vyšľahané bielka (ak prevrátite nádobu hore nohami, bielka držia a nespadnú).
  8. Zľahka ich zamiešame do cesta. Ja som to robila stierkou tak, že postupne, na niekoľko krát som bielka jemne obalovala v ceste po okrajoch misky. 
  9. Ak už sú bielka zapracované, cesto vylejeme na plech, rozotrieme až po okraje plechu.
  10. Pečieme na 180 C cca 10 min. na strednej mriežke.
  11. Upečené cesto vyberieme na mriežku. Necháme ho asi 5 - 10 min. vychladnúť. Takto vychladnuté cesto vyklopíme na inú mriežku, stiahneme papier na pečenie a korpus vrátime naspäť do plechu.
Krém
  1. Maslo (izbovej teploty) a med vymiešame do peny.
  2. Primixujeme tvaroh. Tu sa vám môže ľahko stať, že sa krém zrazí, najmä ak majú maslo a tvaroh rôznu teplotu. Nezúfajte, Tip ako na zrazený krém (viď nižšie). 
  3. Hotový krém môžete naliať na korpus.
  4. Dáme do chladničky minimálne na 1 hodinu alebo pokiaľ nebude krém úplne stuhnutý, aby ste mohli na neho vyliať čokoládovú ganache.  
TIP ako na zrazený krém.
  • Ak sa vám podarí krém zraziť, nezúfajte. Preneste ho najlepšie do kovovej misky, ktorú dáte nad vodný kúpeľ.
  • Pomaly šľahajte nad takto pripraveným kúpeľom. 
  • Postupne budete vidieť ako sa vám krém začína vyhládzať. Je to to tým, že zahriatím získajú všetky suroviny rovnakú teplotu.  
  • Ak je už krém opäť pekný a podľa vašich predstáv, dajte ho preč z vodného kúpeľa a ešte trošku pomixujte na slabých otáčkach. 

Čokoládová ganache
  1. Najskôr si vytiahneme plech von z chladničky, aby nebol krém úplne studený, lebo čokoláda nám začne po vyliatí rýchlo tuhnúť a nebude sa dať dobre rozotierať. 
  2. Ganache si pripravíme veľmi jednoducho a to rozpustením všetkých potrebných surovín nad vodným kúpeľom. 
  3. Ak je ganache pripravená, tak ju odstavíme z vodného kúpeľa.
  4. Ešte predtým ako ju vylejeme na krém, tak ju premiešavaním ochladzujeme. Ak by ste ju horúcu vyliali na plech, tak vám rozpustí krém. 
  5. Ak už bude na dotyk vlažná, môžete ju vyliať na krém. Ja som ju celú naraz vyliala na stred plechu a veľkým nožom alebo cukrárskou špachtľou ju pekne porozotierame po celom kréme. 
  6. Postupne budete vidieť ako vám ganache začína tuhnúť. V tomto okamihu možte prestať rozotierať alebo ak chcete vytvoriť nejakú textúru, tak kľudne s okrajom špachtly jemne vtláčajte do čokolady z jedného kraja na druhý a píšte pod seba čiary a tým vytvoríte takú pásikovú textúru. 
  7. Koláčik dajte ešte na chvíľku vychladnúť do chladničky a môžete podávať. 

TIP na servírovanie
  • Ja som krájala nožom, ktorý som si zakaždým namočila do horúcej vody a ešte pred zarezaním som ho utrela do kuchynskej papierovej utierky. 
  • Rozkrájala som celý koláčik naraz (keď už som mala nachystanú tú vriacu vodu), a potom už len uchytávate z chladničky a nemúsite sa trapiť s krajáním.
  • Koláčik je ešte lepší na druhý deň, kedy tvaroh stihne vsiaknuť do korpusu a tak ho zvláčniť.
Nech vám chutí. Lahodne. Spoločne. Bez lepku.

You May Also Like

0 comments