Parížska torta
Táto verzia Parížskej torty je z jemného mandľového cesta plneného parížskou šľahačkou a poliata čokoládou. Jemná, šťavnatá a hlavne úžasne čokoládová.
Ingrediencie
Cesto
5 vajec
100 g trstinového cukru
50 g strúhanej čokolády (obsah kakaa 70%)
100 g mletých mandlí (ja som použila mandľové lupienky, ktoré som si pomlela najemno)
Parížska šľahačka
1 ryžová šľahačka (300 ml)
125 g horkej čokolády (obsah kakaa 70%)
Pozn. - ja som mala vrchnú vrstvu bezlaktózovú, na ktorú som použila 180 ml bezlaktózovej šlahačky a 70 g horkej čokolády
Poleva
120 g horkej čokolády (obsah kakaa 70%)
7 polievkových lyžíc ryžového mlieka
2 čajové lyžičky kokosového oleja
Mleté vlašské orechy na ozdobenie
Postup
Cesto - žĺtka s cukrom vyšľahať do peny, pridať strúhanú čokoládu, mleté mandle a nakoniec postupne vmiešať vyšľahaný sneh z bielkov. Tortovnicu s priemerom 25 cm vystelieme papierom na pečenie (okraje som taktiež nastriekala olejom na pečenie). Cesto vylejeme do tortovnice a pečieme na 170 C približne 20 min.
Pozn. - cesto som si pripravila deň vopred. Ak ho pečiete v ten deň, treba ho nechať úplne vychladnúť a až potom prekrajovať napoly.
Parížska šľahačka - šľahačku som si pripravila deň vopred a to následovne. Ryžovú šľahačku vylejeme do menšieho kastrólika, pridáme nadrobno nasekanú čokoládu a na nízkom plameni, za stáleho miešania roztopíme čokoládu v šľahačke. Akonáhle sa začnú robiť po okraji bublinky, odstavíme z ohňa a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí dáme takto predpripravenú šľahačku na noc do chladničky. Na druhý deň už len vyšľaháme šľahačku. Tento istý postup som opakovala aj pri bezlaktózovej šľahačke.
Čokoládová poleva - čokoládu, mlieko a kokosový olej som roztopila nad vodným kúpeľom a až po miernom vychladnutí som naniesla na hotovú, zachladenú tortu.
Ak už máme korpus, šľahačku a polevu prichystané, tak môžme dokončiť tortičku následovne. Korpus prepolíme, natrieme polovicou šľahačky, položíme druhý korpus, ktorý potrieme zvyšnou šľahačkou. Dáme zachladiť. Ak je torta zachladená, môžte poliať pripravenou čokoládovou polevou a dozdobiť vlašskými orechmi.
Nech vám chutí! Lahodne. Spoločne. Bez lepku.
0 comments